«Озерна містерія»: на Шаччині відбувся транскордонний фестиваль

07 Вересня 2021, 10:03
Фестиваль «Озерна містерія» 1053
Фестиваль «Озерна містерія»

Колоритні зони з автентичними виробами народного побуту, майстер-класи з виготовлення оберегів з сіна та мотанок, вересових та квіткових вінків, яскраві фотозони, частування різними смаколиками поліської кухні і, звичайно, насичена концертна програма … 

Таким побачили гості та відвідувачі транскордонний фестиваль «Озерна містерія», який відбувся у суботу, 4 вересня, на березі мальовничого озера Пісочне в санаторії «Лісова пісня» (Шацька громада).

А тижнем раніше аналогічний фестиваль «Таємниця озера» відбувся у польських партнерів культурно-мистецького заходу – гміні Влодава Люблінського воєводства – на березі невеликого озера Біле. Обидва фестивалі  організували в рамках проєкту «Українсько-польське поозер’я – край легенд: відкрий та насолоджуйся незвіданим» Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, який упроваджується за підтримки Європейського Союзу.

Головним бенефіціаром транскордонного проєкту виступила Волинська обласна рада, бенефіціар – гміна Влодава. Основні організаційні справи фесту «Озерна містерія» взяли на себе Волинська обласна рада та санаторій «Лісова пісня».

 

Олег Щерба, координатор проєкту від Волинської обласної ради, зазначає, що в рамках транскордонного співробітництва обласна рада та «Лісова пісня» виграли конкурс малих мікропроєктів. Результатом цього й стало проведення культурно-мистецьких заходів, що покликані розвивати та популяризувати не лише Світязь та озеро Біле, а й інші, не менш красиві озера Шацького краю та Влодавського повіту – природну спадщину обох прикордонних регіонів. А ще – розробка спільного туристичного бренду Влодави та Шацька, які використовували під час обох фестивалів, з оригінальним логотипом та гаслом «Пізнай магію озер!». Організатори проєкту сподіваються, що він стане впізнаваним та допоможе популяризувати волинські й польські озера.

Поважними гостями фестивалю з польської сторони стали секретар гміни Влодава Марта Ваврищук та Томаш Зборовські, директор музею та меморіалу «Собібор». Представницьку делегацію з Волині очолив голова обласної ради Григорій Недопад, серед якої можна було помітити секретаря Луцької міськради Григорія Пустовіта, депутата обласної ради Володимира Дибеля, керівників Ковельського району Олександра Шворака та Ольгу Черен, голів та представників громад Шацька та Любомльщини.

Зокрема, Григорій Недопад у вітальному слові наголосив на важливості співпраці української та польської сторони не лише в економічній площині, а й культурно-туристичній галузі, зазначивши, що санаторій «Лісова пісня» став фестивальною окрасою Шаччини.

Своєю чергою, вітаючи зі сцени усіх учасників заходу, Руслана Дибель висловила надію, що транскордонний фестиваль. який вперше провели на березі озера Пісочне, дасть поштовх для старту багатьом іншим культурно-мистецьким та спортивним заходам.

Тим часом на сцені протягом майже чотирьох годин побували народні аматорські та фольклорні колективи, ансамблі, танцюристи з багатьох громад теперішнього Ковельського району – Ратнівської, Заболоттівської, Любомльської, Головненської, Ковельської та Шацької громад. Неабияк запалював виступ молодіжного колективу «Колорит» з Ковеля, вражали виступи Ірини Климюк з Маневич, студентки університету Марії Кюрі-Складовоської у Любліні, яка навчається за програмою «Талановиті діти з-за кордону…

Гаряче аплодували артистам з Польщі – дитячому колективу народного танцю «Влодавяци» (гміна Влодава) та їхній юній солістці.

Кульмінацією концертної програми стала воістину феєричне театралізоване дійство, під час якого на сцені відтворили легенду «Срібний берег» (втілити задум допомогла шацька хореографка Валентина Цвинкилевич). А також запалював виступ зіркового гостя з концертною програмою - заслужений артист естрадного мистецтва України Сергій Скулинець.

Для небайдужих до ремесел народної творчості організували майстер-класи з виготовлення оберегів з сіна та ниток, тканини, ляльок-мотанок. Частували гостей різноманітними смаколиками та запашними трав'яними чаями, презентували виставку творчих робіт студентів-художників Волинського фахового коледжу культури і мистецтва ім.Ігоря Стравінського «Лесиними стежками».

А вже увечері, коли сонце сіло за обрій, яскраве вогняне шоу показали глядачам театр вогню «Алладін» з Луцька, на завершення запаливши вогняними літерами назву фестивалю – «Озерна містерія».

 «Цей мініпроєкт, який спільно втілювали з поляками, став завершальним, об’єднавши польські та українські прикордонні регіони саме у сфері туризму, відпочинку та любові до екології. Такі проєкти дають можливість розвивати рекреаційну сферу по обидві сторони Бугу, показувати та розкривати той потенціал, який є на території Шацької громади та Влодавського повіту. Їхня мета – забезпечити промоцію озер, рекламу територій та залучення коштів на інфраструктуру. Зокрема, санаторій «Лісова пісня» отримає сцену та звукову апаратуру, яку надалі буде використовувати здравниця та громада для проведення подібних заходів», – розповів Сергій Карпук.

Загалом транскордонна співпраця для Шацької громади – не нова, адже, як нагадав Сергій Карпук, тут одночасно реалізовується великий інфраструктурний проєкт з каналізування навколо озер, також громада має ряд напрацювань по інших проєктах, які будуть заявлятися у наступних програмах.

«Однією з ідей транскордонного співробітництва між Польщею та Україною є Дні добросусідства, які щороку проводились до карантинних обмежень. А це, своєю чергою, є приверненням уваги до будівництва постійного переходу «Адамчуки-Збереже», функціонування якого сприятиме швидкості обміну між двома регіонами у сфері економіки, туризму, розвитку громад», – наголосив голова Шацької громади. 

Начальник відділу туризму департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів Волинської облдержадміністрації Станіслав Ольшевський переконаний, що організація такого культурно-мистецького заходу – це корисно, в першу чергу, для людей, адже в умовах постковіду ми маємо брак таких заходів.

 «Локація та час проведення заходу обрана не випадково, бо навіть те, що він проводиться на початку вересня, дає нам можливість розширити межі туристичного сезону на Шацьких озерах. Узагалі культурно-економічний обмін має відбуватися постійно, а не під час фестивалів чи днів добросусідства. Люди мають без перешкод перетинати кордони на велосипедах та мандрувати населеними пунктами обох регіонів», – зазначив Станіслав Ольшевський.

Секретар гміни Влодава Марта Ваврищук у захваті від того, як зуміли організувати «Озерну містерію» у Шацькому краї та дякує за можливість презентувати польську культуру волинянам.

«Ми з Шацьким регіоном співпрацюємо майже 20 років, і про кращого партнера нам годі мріяти. Дні добросусідства, проведення яких нам особливо бракувало в цьому році, реалізація проєктів з інфраструктури, постійний культурний обмін, зокрема, й організація фестивалів такого рівня – це дуже зближує наших людей. Ми бачимо, як змінився край за останні роки, яким наші люди дуже люблять подорожувати. А цей фестиваль допоможе відкрити нам ще одну відпочинкову локацію», – зазначила представниця польської сторони. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024