В Україні заснували премію імені Михайла Слабошпицького

30 Серпня 2021, 10:57
Михайло Слабошпицький 932
Михайло Слабошпицький

Родина відомого письменника і громадського діяча Михайла Слабошпицького та Національна спілка письменників України заснували літературну премію на його честь. 

Положення про премію оприлюднила НСПУ, – пише Читомо

Всеукраїнською премією імені Михайла Слабошпицького нагороджуватимуть за художньо-біографічну/мемуарну прозу. На неї номінуватимуть книжки та прирівняні до них видання у літературних журналах, опубліковані протягом трьох років перед роком присудження премії. 

Подавати твори на здобуття премії можуть творчі спілки, редакції, товариства, мистецькі, навчально-наукові, культурно-просвітницькі установи і заклади. Організація у праві подати до нагороди один або кілька творів одного автора. На її здобуття можуть претендувати письменники України та україномовні автори з інших країни. 

Вручення відбуватиметься у Києві щорічно на день народження Михайла Слабошпицького – 28 липня. Перше її присудження запланували на 2022 рік. Конкурс на здобуття премії оголосять 1 березня. Твори прийматимуть до 15 червня. 

Лауреат отримає диплом, нагрудний знак і 25 тисяч гривень грошової винагороди. До журі премії увійшли: дружина Михайла Слабошпицького, письменниця і громадська діячка Світлана Короненко-Слабошпицька (голова), письменниця Любов Голота, письменник Валерій Гужва, літературознавець Володимир Поліщук, голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, письменник і публіцист Юрій Щербак

Саме Михайло Слабошпицький був ініціатором створення та головою журі літературної премії імені Івана Корсака. Засновниками премії є родина Корсаків та видавництво «Ярославів Вал». У цьому видавництві Михайла Слабошпицького вийшло понад півтора десятка романів Івана Корсака. 

Він написав понад два десятки книжок різних жанрів і тематики: проза, публіцистика, літературна критика. Серед іншого виокремлюють низку книжок-біографій українських митців, громадських і політичних діячів: «Українські меценати», «Веньямін літературної сім’ї», «Українець, який відмовився бути бідним», «Никифор Дровняк із Криниці», «25 поетів української діаспори».

Нагадаємо, Михайло Слабошпицький помер 30 травня на 74-му році життя.

Читайте також: 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024