Українська етніка, польська елегантність та американська перчинка: як пройшов Джазовий фестиваль у Луцьку

30 Серпня 2021, 13:00
Фестиваль Art Jazz Cooperation 2021 ФОТО 2356
Фестиваль Art Jazz Cooperation 2021

У Луцьку у стінах Замку пройшов XIV міжнародний фестиваль «Art Jazz Cooperation 2021».

«Дехто вважає, що джаз – це музика для багатих. Дехто вважає, що для чорних, для афроамериканців. Дехто, як Маяковський казав, що джаз – це музика для товстих. Ні, друзі, вони не праві ! Джаз – це музика для розумних людей!», – такими словами почав фестиваль спеціальний гість Vynil-Jazz-DJ Сергій Ткачук.

У Луцькому замку цілий вечір лунали нотки лише солодкої джазової музики. Середньовічні мури ніяк не завадили, а навпаки надали події більшої атмосферності. Відразу відчувалося, що зібралася лише своя тусовка,  нікого зайвого: лише закоханий у джаз слухач та виконавець, для якого цей вид музики став способом життя. 

У Луцьку виявилося багато прихильників живого звучання джазової музики, тож всі на одному диханні поринули у п’ятигодинну музикальну історію. Хоч фестиваль тривав достатньо мало часу, глядачі все ж змогли відчути усі спеції джазової кухні. Поки усі охочі підходили до замку, гостей розважав Сергій Ткачук.

Читайте також: Шопен у стінах ГаРмИдЕр ангар-stage: відбувся другий день фестивалю художніх фільмів у Луцьку

Після легкого розігріву від діджея, перейшли до офіційної частини фестивалю. 

 «Я дуже щасливий, дуже радий  і я завжди про це кажу, що цей фестиваль відбувається, особливо в такі нелегкі часи. Хоч фестиваль – одноденний, але це промінчик в майбутній рік. Ми хочемо розширити його разом з польськими друзями і з Рівне. Я надіюсь, що нам вдасться на наступний рік організувати фест на 2,3 дня, а може навіть більше», – виступив із вступним словом Олег Баковський, президент Луцького джазового клубу.

Сергій Гемберг з рівненського джаз-клубу «ДжЕм», співзасновник фестивалю, зізнався, що приїхав до Луцька вперше за останні 14 років, поки існує фестиваль і передав Луцьку теплий привіт з Рівного.

«Кооперація завжди нас робить сильнішими. Не дивлячись на всі 14 років, різні кризи, корона кризу... Все ж таки все минає, а музика – вічна! Бажаю нашим містам бути й надалі друзями і партнерами», – зазначив Сергій Гемберг.

Після вітальних слів та фірмового джазу від Олега Баковського, на сцену запросили перших виконавців. Це наші українські музиканти – Igor Zakus feat Barvy.ua. Учасники джаз-бенду: Олег Марков – ударні, Денніс Аду – труба, Юрій Середін – піаніст. Ігор Закус - бас-гітарист, засновник проєкту «Jazz Kolo». Музикант розповів, що приїхав з Рівного і оцінив місце проведення фестивалю. Він зауважив, що Луцький замок вдале місце для таких заходів. Музиканти виконали композицію «Fest».

Етнічного забарвлення в джаз додали співачки Богдана Винницька та Вікторія Лелека. Разом із музикантами вони настільки вдало поєднали українські народні пісні із класичним джазовим звучанням, що це можна назвати окремим видом мистецтва. 

Самі ж співачки виявилися дуже цікавими особистостями, адже кожна із них несе справжню українську культуру слухачеві за кордон.

Читайте також: Щоб до лучан доходило класне кіно. Як «Ангар Cinema» показує інтелектуальні фільми

«Ми, українці, є дуже і дуже щасливі, ми є свіжо по артистичній резиденції і маємо можливість багато почути наших народних пісень. Я вам скажу, цей скарб, який ми маємо, є просто неймовірний. Можна більше нічого не знати про Україну, можна просто слухати ці пісні і ними напиватися, і від них вчитися», – впевнено та гордо сказала Богдана Винницька.

Вона разом із музикантами виконала проникливу пісню «Ой летіли журавлі». Богдана Винницька – не лише співачка, а й композиторка та піаністка. Ця неймовірна жінка провела понад 1000 концертів в 25 країнах світу. Диски за її участі видавалися у багатьох країнах світу.

Наступною заспівала Вікторія Лелека – українська співачка, яка створила власний етноджазовий гурт LELEKA, в якому разом із музикантами зі Швеції, Німеччини та Польщі сплітає народний український мелос із джазом.

«Я дуже рада сьогодні бути тут. Я творю свою музику за кордоном у далекій Німеччині. Це для мене велика розкіш і рідкість – співати українських пісень на рідній землі», – із трепетом поділилася із слухачами співачка.

Вона вперше виконувала пісню «Лелеки» з українськими музикантами, жартуючи, що співає з українськими «журавлями».

Особливо розчулила композиція «Ой люлі, люлечки» у виконанні Богдани Винницької та в авторській обробці Денніса Аду. Такого ніжного поєднання джазу та української колискової лучани точно ще не чули.

«Це переважно прем’єри і унікальні колаборації музикантів, як це власне і проводиться у джазових музикантів. Все, що ви бачите на сцені – це теж і прем’єра, і імпровізація», – підсумував виступ українців ведучий вечора, Дмитро Ураєв.

Після силової хвилі українського етнічного джазу, на сцену вийшов польський гурт New Brand Quintet зі спокійною, дещо меланхолічною і суто інструментальною музикою. Це п’ять музикантів на чолі з провідним польським барабанщиком Ареком Сколіком. Особливістю гурту є те, що кожен музикант є представником власного напрямку, але їх об’єднує любов до джазу. Жартома учасники гурту називають себе «старими котами Девіса».

 «New Brand Quintet – дорослі і дуже дорослі музиканти, роботи яких можна знайти в мережі Youtube, але повірте, все, що ви побачите сьогодні, ви точно побачите це вперше, це – прем’єра», – представив гурт ведучий вечора.

Близько години гості фестивалю релаксуючи слухали звучання тенор-саксофону, фортепіано, труби, контрабасу та ударних від польського джаз-бенду. 

Читайте також: Оголосили програму святкових заходів до Дня Луцька

По закінченню виступу  Арек Сколік подякував луцькому слухачеві. Сказав про те, що вони мало спали, але все ж – щасливі. Також він наголосив, що кожен із них є лідером, і попросив оплесків для кожного з учасників гурту.

Та все ж справжня родзинка вечора, на яку із нетерпінням чекали усі гості фестивалю – це легенда світового джазу та блюзу, Рей Браун молодший.

«Насправді почуття переповнюють. І бажання почути – більше, ніж бажання розповідати. Музика хай говорить сама за себе», – без зайвих слів оголосили вихід Рея Брауна.

Тривале очікування оксамитового виконання справжнього американського джазу з усією його перчинкою, не було марним. І хоч на вулиці ставало прохолодно і більшість зігрівали себе теплим чаєм, гаряче виконання запалило усіх, хто був у стінах Луцького замку.

Завершив дійство ДжЕм-сейшн.

«Art Jazz Cooperation 2021» подарував багато різних емоцій, вражень та відчуттів. За 5 коротких годин гості події мали змогу відчути усі імпровізаційні можливості джазу: експерименти з традиційним співом, поєднаннями стилів та справжній смачний американський джаз.

ФОТО Володимира Максимчука

 

Коментарі
30 Серпня 2021, 12:19
Прекрасний Луцький джаз!!! Чудовий репортаж, Іринко, і атмосферні фото Володимира! ДЯКУЄМО!
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром