«Ночі і дні»: як проходив перший день фестивалю художніх фільмів в Володимирі

28 Серпня 2021, 15:29
У Володимирі відбувся польський фестиваль художніх фільмів «Ночі і дні» 3629
У Володимирі відбувся польський фестиваль художніх фільмів «Ночі і дні»

На Волині пройшов польський фестиваль художніх фільмів «Ночі і дні» в рамках якого відбувався огляд творчості відомого режисера Єжи Антчака. Подія проходила 2 дні.

Перший фестивальний день відбувся у Володимирі-Волинському – місті, де народився і провів перші десять років свого життя майбутній номінант на премію «Оскара», повідомили Район.Володимир-Волинський у міській раді.

Організували дійство Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку спільно із Володимир-Волинською міською територіальною громадою, «Дискусійним кіноклубом «Плеограф», Товариством Транскордонної інтеграції «Єднає нас Буг» у партнерстві  з ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль» та кіноклубом AngarCinema.

Червоний хідник у кращих традиціях кінопремії Оскар, елегантні панянки у вишуканих сукнях та капелюшках, стилізована кав’ярня під фрагмент із фільму «Ночі і дні» – у таку надзвичайну  атмосферу поринули гості фестивалю художніх фільмів, котрі завітали 26 серпня до культурно-мистецького центру.

Розпочався захід із художніх занять для наймолодших гостей, котрі створювали авторський плакат до фільму «Ночі і дні» разом із луцьким художником Владом Холодним.

Доки діти з пензлями у руках і балончиками фарби завершували творити різнобарвне панно, наукова співробітниця ДІКЗ «Стародавній Володимир» Світлана Федосєєва уже збирала  біля КМЦ охочих узяти участь у театралізованій екскурсії «Стежками дитинства малого Єжика», яку підготували актори  народного аматорського театру-студії  «Різнобарв’я» та її режисерка Лариса Половньова.

На учасників екскурсії чекала захоплива подорож з маленьким Єжи та його тіткою, упродовж якої екскурсійна група відвідала Вали Городища, де дізнались історію міста княжої доби, а також побували на справжньому ярмарку біля стін Домініканського монастиря, пройшлись вулицею Роксолани, де колись була синагога, спустились у підземну церкву собору Різдва Христового, зупинились біля костелу Іоакима та Анни, а на завершення перенеслись у часи початку ХХ століття, коли потрапили у модну кав’ярню на вулиці Фарній.

Опісля у фойє КМЦ відбулось офіційне відкриття фестивалю під час якого з вітальним словом виступили Володимир-Волинський міський голова Ігор Пальонка та Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Славомір Місяк. Як зазначив Ігор Пальонка, ідею організувати фестиваль, присвячений творчості знаменитого уродженця міста, обговорювали з Віце-консулом Генерального консульства Республіки Польща Терезою Хрущ іще в грудні минулого року, коли вона відвідувала Володимир-Волинську міську гімназію. Очільник громади наголосив, що пишається тим, що у нашому місті народився та проживав відомий на увесь світ польський режисер та висловив сподівання, що даний фестиваль стане поштовхом до реалізації багатьох  українсько-польських проєктів у різних галузях.

Після вручення подяк від Генерального консульства Республіка Польща, які за сприяння в організації та проведенні фестивалю отримали міський голова Ігор Пальонка, заступник міського голови Андрій Гудим, начальник відділу культури і туризму міськвиконкому Роман Віслобоков, режисерка народного аматорського театру-студії Лариса Половньова та журналістка газети «Слово правди» Віталіна Макарик, коротку прелекцію про життя та творчість Єжи Антчака презентував представник Центру кінокультури з міста Хелм Пьотр Стельмащук.

Майбутній відомий режисер Єжи Антчак народився 25 грудня 1929 року у Володимирі-Волинському, де прожив до десяти років. В часи Другої світової війни він переїхав з родиною до Польщі в місто Ополе, де у 1949 році закінчив гімназію. В 1953 році закінчив Кіношколу імені Леона Шиллера в місті Лодзі і отримав диплом режисера. Прославив Єжи Антчака фільм «Ночі і дні» на основі повісті Марії Домбровської, який в 1977 році був номінований на премію «Оскар» як найкращий фільм іноземною мовою. Проте фільм не отримав Оскар, але в 1976 був відзначений на Берлінському кінофестивалі. 

Найбільш довгоочікуваним  моментом фестивалю стало живе спілкування з паном Єжи, яке стало можливим завдяки онлайн зв’язку. Польський режисер, який з 1979 року мешкає з родиною у США, зізнався, що ні на мить не забуває про свою малу батьківщину, адже у Володимирі-Волинському минув найпрекрасніший період його життя. Він і досі часто згадує природу краю, в якому народився і запах яблук, які росли на дачі у селі Верба.

Також Єжи Антчак зазначив, що перше його рідне місто дуже вплинуло на його становлення як особистості та режисера, адже зі своїх дитячих років почерпнув чимало натхнення для багатьох своїх робіт. Поділився пан Єжи і спогадом про хатню робітницю їхньої родини Юлію, яка часто співала гарних українських пісень. Тож коли акторка студії «Різнобарв’я» Ольга Щербіна виконала пісню «Ой летіла зозуля», польський режисер розчулився до сліз, зазначивши, що завдяки цьому фестивалю через 82 роки повернувся на рідну Волинь.

Читайте також:  «Щоб розвивалася українська музика, треба розвивати людей», — фронтмен гурту «Чумацький шлях» Сергій Строян

 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024