«Для міста це престиж». Замальовки з фестивалю «Княжий»

25 Серпня 2021, 10:35
Фестиваль Княжий 1550
Фестиваль Княжий

Хтось із відвідувачів чи організаторів «Княжого» точно випросив десь останні два дні літа для фестивалю. Вже після 22 серпня на Волині оселилася така типова для неї погода: затяжні дощі і прохолодні ранньо-осінні ночі.

Ранок 21 серпня у Володимирі. У місті, по правді кажучи, нічого не виказує того, що тут ось-ось розпочнеться масштабний фест: на головній площі не надто людно, а ті, хто є, живуть собі свій звичайний суботній день з покупками, магазинами, якимись рутинними справами. Тільки ближче до обіду спостережливий містянин міг би зауважити тут незвичну нечисельну процесію в театральних костюмах, але й вона швидко звідси зникає.

 

Бо основний рух вже починається у парку і в полі біля нього. Перші гутірки, перші ятки з типовим для фестивалів крамом, перші намети з найзапеклішими фестивальниками, саундчек.

 

Людей більшає. Перший на «Княжому» натовп глядачів збирають біля ристалища – імпровізованої дерев’яної загорожі, яка позначає дозволені межі території для бою, сучасні лицарі.

 

Вони вбрані у реальні обладунки і б’ються теж по-справжньому. Як доказ – зламана у запеклому бою зброя і повалене ристалище, яке теж не витримало натиску бійців.

«Ми любимо «Княжий» і готуємося до нього максимально ретельно. На фестивалі ми вже третій рік. Цього року зібрали 15 лицарів і 15 учасників, які допомагають готуватися до поєдинків. У нас присутні бійці світового рівня з Луцька, Березного і Львова», – ділиться віце-капітан луцького клубу «Айна Бера» Андрій Борщ і зауважує: на фест приїхали не лише як лицарі, а й як відпочивальники, тож після боїв налаштовуються на «драйвову тусовку» з улюбленим гуртом Цвях.

 У програмі вечора – середньовічні хороводи з клубом історичної реконструкції «Лемберг», видовищне фаєр-шоу від театру вогню «ТRION» та романтичні мелодії з волинським лірником Андрієм Ляшуком.

Поки спускаються сутінки, під музичною сценою збирається народ. Ще мить –  і тут нестримно танцюватимуть, співатимуть, кричатимуть, крутитимуть аркани і, звісно ж, слемитимуться.

Про те, що «Княжий» означає для Володимира, вирішую запитати у майстра народної творчості, світового рекордсмена, володимирчанина Анатолія Бойка. Він тут цьогоріч нарешті – як відвідувач, бо раніше приїздив із виставками.

«Для міста це престиж», – лаконічно відповідає він і додає: не завадило б надалі трохи розширити і урізноманітнити рекламну кампанію.

 «Княжий» – фестиваль малих тусівників. Бо ще на жодному фесті я не бачила такої великої кількості малих дітей, які навіть не те що не бояться гучної рок-музики, а ще й відриваються під неї, як дорослі. 

Збоку від мене – сім’я з дівчинкою, яка ще тільки освоює навики ходи і трохи невпевнено «дибає» довкола з татом за руки. Але коли зі сцени починає лунати пісня, яка малій явно до вподоби, та повертає лице на звук, регоче і по-своєму танцює: енергійно присідає і махає руками.

Майже біля цієї сім’ї сидить інша. Вони прийшли сюди з трохи старшим хлопчиком. За моїми візуальними припущеннями, він, можливо, має років шість. І теж нестримно відривається: ритмічно танцює, махає головою, грає на своїй нозі, як на гітарі. Спочатку тримається батьків, а потім, видно, впрошує підійти трохи ближче до сцени (звичайно ж, не зникаючи з поля зору мами й тата), і фестивалить вже там. Жодної хвилини перепочинку, не зраджує своєму ритму. І звідки в тих дітей стільки енергії?

Трохи попереду – жінка з дітьми, хлопчиком і дівчинкою. Дівчинка має років п’ять, хлопчику, мабуть, із десять. Вони троє без перерви витанцьовують і підспівують від початку концерту і до самого кінця. Тільки раз дівчинка лягає на хвилинний перепочинок на розстелений поблизу каремат: і то піднімає руки догори і вимахує ними в такт музиці. Коли, вже втомлена, збираюся йти на ночівлю, кидаю на них останній погляд: вони й не збираються здаватися, а малі, таке враження, танцюють ще енергійніше, ніж на початку концерту.

Якось так це і працює, насправді: фестиваль заряджає, накопичує енергію на рік, гріє спогадами аж до наступного.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром