Острозькій Біблії 440 років: створили її цифрову копію

12 Серпня 2021, 17:10
Острозька Біблія 1524
Острозька Біблія

Острозька Біблія – визначна пам’ятка світового друкарства, що з’явилася 12 серпня 1581 року.  До цього ювілею співробітники Державного історико-культурного заповідника Острога оцифрували примірник, що експонується в Музеї книги та друкарства.

Про це пише наукова співробітниця Анастасія Шикарук на сайті Державного історико-культурного заповідника Острога.

Острозька Біблія – перше повне видання канонічного біблійного тексту церковнослов’янською мовою. Князь Василь-Костянтин Острозький запросив працювати до своєї друкарні в Острозі відомого друкаря Івана Федорова

Текст Острозької Біблії готувався до друку, звірявся та узгоджувався за різними списками, редагувався та доповнювався діячами острозького літературно-видавничого осередку впродовж декількох років. 

При цьому використовувалися не тільки церковнослов’янські, а й грецькі, латинські, єврейські джерела та західноєвропейські списки біблійних текстів. У процесі підготовки Біблії, було окремо надруковано книгу Нового Завіту та Псалтир у 1580 році.

Читайте також: Як князі-меценати перетворили Острог на центр духовності

Далі побачило світ видання Острозької Біблії 12 липня 1580 року у невеликому накладі. Острозька Біблія 1581 року відрізнялась від видання 1580 року за складом та орнаментом. Під час друку траплялися затримки, оскільки потрібно було усунути помилки, шукати правильні текстові вирішення питань та виробляти правильний переклад.

Пізніше, 12 серпня 1581 року, вийшло повне видання Біблії з передмовою від імені Василя-Костянтина Острозького, де він тлумачить підготовку тексту видання; другою віршованою передмовою ректора Острозької академії Герасима Смотрицького, де вмістили похвалу видавцеві та його гербові та післямову друкаря Івана Федорова. 

Читайте також: В Острозі створили інтерактивну карту володінь князів Острозьких

Видання дуже велике за об‘ємом, проте завдяки майстерності набору та застосуванню дрібного шрифту книга не видається такою масивною. Острозьку Біблію надрукували форматом в аркуш, двома шпальтами, пам'ятка складається з 1256 сторінок.

Текст організували у декілька рахунків відповідно до змісту. На аркуші – 50 рядків тексту. За підрахунками книгознавців, Острозька Біблія містить 3 240 000 друкованих знаків.

 При друкуванні використали шість різних за розмірами та графікою шрифтів, основний з яких стилізували під канцелярське письмо того часу, що робило книгу доступнішою для читання та сприймання. 

Видання розпочинається титульним аркушем у витонченій рамці, на звороті титулу вміщено герб Острозького, в кінці книги – друкарську марку Івана Федорова. Для форти Федоров використав як зразок гравюру «Ісус Навин» роботи Ергарда Шена, учня великого Дюрера

Знайти її можна в Старому Завіті, виданому в 1524 році у Нюрнберзі, пізніше гравюру репродукували в чеській Біблії 1540 року. Потекстових ілюстрацій немає, однак при оформленні Острозької Біблії широко використовувалися традиційні для кириличних книг елементи декоративного оформлення – заставки, кінцівки, ініціали, численні композиції з виливних прикрас. 

Читайте також: В Острозькому музеї оновлять експозицію іконописної колекції

Цікавим є факт, що у Бібліі використали зображення козаків-херувимів. У виданні вмістили 81 заставкуз 16 дощок, 70 кінцівок із 17 дощок, 1384 гравійовані ініціали, а також численні композиції з виливних прикрас. Книга є досконалим зразком друкарського мистецтва України кінця XVI століття. 

Наклад Острозької Біблії становив приблизно 1500 примірників, 350 з них збереглися до сьогоднішнього дня, що свідчить про широке застосування цієї книги. Острозька Біблія неодноразово передруковувалася, її текст ліг в основу багатьох інших видань, наприклад, Єлизаветинської Біблії, яка надрукували у Москві на Печатному дворі 1756 року. 

Пам‘ять про Острозьку Біблію живе і досі. В 2003 році Рафаїл Турконяк закінчив унікальний переклад Біблії сучасною українською мовою, дослідивши всі відомі тексти Святого Письма різними мовами. 

Ознайомитися із цифровою копією визначної пам'ятки світового друкарства можна за цим посиланням

Читайте також: В Україні створили мультик до 440-річчя Острозької Біблії

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024