Острожики в Острозі: що означають ці маленькі скульптури

09 Серпня 2021, 17:00
Острожик Професорка 1031
Острожик Професорка

В Острозі встановили скульптури, їх прототипами стали герої легенд, реальні історичні діячі та збірні образи. 

Фігури назвали острожиками, до кінця літа у різних локаціях міста їх має бути понад 20. Скульптури позначать на спеціальній мапі та зроблять квест для туристів, щоб ті ознайомились зі знаковими місцями Острога. Про це пише Суспільне.Рівне

Острожик Друкар
Острожик Друкар
 

Острожики в Острозі – це проєкт Асоціації сільських, селищних рад та громад України у партнерстві з Острозьким історико-культурним заповідником за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

«Скульптури острожиків – 25 см заввишки. Назва походить від племені острогів або острожиків, про яких у передмові до легенд міста згадує науковець міжвоєнного часу Пантелеймон Юр'єв», – пояснює заступник директора Острозького історико-культурного заповідника Андрій Брижук.

З-поміж вже встановлених острожиків – аптекар, переписувач Корану, студентка, копач підземель, друкар, воїн, Гальшка Острозька, скрипаль, турист, скульптор Сосновський, священник-воїн та професорка. Більш детально з ними можна ознайомитись за посиланням.

 

Біля кожної фігурки також розмістили QR-код, за яким охочі дізнаватимуться про історії острожиків.

«Фігури зробили з полімерного матеріалу», – зазначає Андрій Брижук. «Це рішення було обрано свідомо, щоб через ціну кольорового металу не було спокуси їх поцупити», – додає історик.

Втім, охочі забрати щойно встановленого острожика таки знайшлися.

«Турист. Як назвали – так і подорожував. Одразу після встановлення, поки розчин не затвердів, скульптуру викрали чи «позичили» вночі молоді люди. Але вони не врахували, що тут є відеокамери. Загалом, більшість скульптур, які розташовані в публічному просторі, стоять під відеоспостереженням», – розповідає Андрій Брижук.

Острожик Турист
Острожик Турист

Ціна однієї скульптури в Острозі, за словами заступника директора – 12 тисяч гривень. З них половина – це вартість ескізу та розробки, а решта – матеріал та виготовлення. Автором фігур є львівський майстер Богдан Лучка.

Загалом до кінця літа встановлять 25 таких фігур.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024