На «Бандерштаті» Аліна Понипаляк розповіла про свою книгу та Василя Кука. ЦИТАТНИК

07 Серпня 2021, 15:30
Аліна Понипаляк 1169
Аліна Понипаляк

Аліна Понипаляк – історикиня та авторка першого історичного нонфікшена про Василя Кука – генерала-хорунжого, головнокомандувача УПА, виступила на гутірковій сцені фестивалю «Бандерштат».

Модераторкою гутірки стала кандадатка історичних наук, працівниця інституту національної пам'яті Леся Бондарук. До розмови пізніше долучилися і діти ветеранів УПА. Найцікавіші цитати з розповіді Аліни Понипаляк журналістки Район.Луцьк записали для Вас.

***

Шість довгих років Василь Кук знаходився в полоні. Після полону йому було заборонено жити на території західної України, його примусили жити в Києві. Але якщо ви думаєте, що це класно, то ви помиляєтеся. Квартиру йому дали на Дарниці, і та квартира була повністю нашпигована засобами спецпрослуховування. Цей розділ його життя я називаю «Камерою на Дарниці».

***

Найбільша трагедія для Василя Кука – це те, що намагалися знищити його сім'ю. Його сина Юрка – маленьку дитину п'яти років – викрадають. До 13 років він перебуває в полоні у Сталіно, де йому розказують, що його тато – герой радянського союзу, який загинув у Греції.

***

«В родину свого батька я прийшов таким собі Павліком Морозовим. Я був дуже налаштований проти свого тата», –згадував син. Зараз же він згадує про батька дуже-дуже тепло.

***

У книзі є унікальні документи, які ніколи не показували на загал.

***

Моя місія інша: про складну історію УПА треба намагатися розповідати легко і простими словами.

***

Я намагалася подивитися на Кука так, як дивилися на нього і УПА нацисти.

***

Кука подали в розшук, але ні нацисти, ні совєти не знали навіть, як він виглядає. Ця людина була супер крутим конспіратором і розвідником.

***

Його розробками ми і зараз можемо вишколити українських розвідників.

***

В чому його унікальність? Ця людина очолювала ОУН на Сході України!

***

ОУН був навіть у Криму, і ним керувала жінка.

***

Я намагалася не робити з Кука бронзову постать, а показати його таким, яким він був, – без прикрас.

***

Совєти просто думали так: якщо ми візьмемо командира, то візьмемо підпілля. Вони глибоко помилялися.

***

Це був простий вояк, який зі своїми вояками розділяв життя. Він намагався своїй армії дати найкраще, часто відмовляючи в цьому собі.

***

Ми повинні розповідати про українських героїв своїм дітям. Ми повинні виймати з криниці забуття ті імена, які намагалися знищити та скомпроментувати.

***

На нього довгий час намагалися повісити ярмо зрадника. Але в цій книзі ви побачите документи – сухі докази фактів, що це не так.

***

Ця книга є найкращим пам'ятником для тих вояків, які боролися за незалежність.

***

Діти ветеранів УПА

Кожне молоде покоління зобов’язане наново вивчати історію України. Ми – те суспільство, яке продовжує творити історію. Сьогоднішня історія не легша. Боротьба відрізняється тим, що вона більш ідеологічна: зараз людина більше хвилюється не за себе, а за інших людей, – Сіма Кордунова.

Була мрія одна: Україна, Україна, Україна, – Ростислав Кушнірук.

Будьте людьми в першу чергу, і в другу чергу пам’ятайте, що ви народилися в Україні, – Василь Кушнір.

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39