По той бік берега. Хроніки першого дня «Бандерштату»

07 Серпня 2021, 08:13
Бандерштат 1523
Бандерштат

Ранок шостого серпня. До офіційного старту – година. Волонтери, організатори та техніки не метушаться, але явно працюють в режимі «нон-стоп»:  монтують сцену,  в’яжуть банери, розставляють тюки соломи, які виконуватимуть роль сидінь, «кидають» інтернет, складають книжки у красиві стосики, реєструють медіа та учасників, роздають сніданки, порядкують біля головної сцени.

Цьогоріч «Бандерштат» – п’ятнадцятий. Ювілейний. Як потім зауважить ведуча Вікторія Жуковська, у всіх, хто причетний до організації, сіпається око від цього слова.

Розміщуються фестивальники не на новому місці: у полі в Рованцях. Від Луцька їх відділяє вузеньке русло Стиру, через яке на три дні для зручності кинули тимчасовий мостик.

Пів години до  початку. Сказати, що люди по трохи сходяться – неправильно, бо їх тут уже чимало, хоча й не так багато, як традиційно буде другого і третього дня. Найбільш завбачливі уже вибрали «козирні» місця і встановили намети.

10:50. Перша гутірка. Журналістку і письменницю Наталку Позняк зустрічають кілька десятків зацікавлених слухачів, для яких ця перша за два роки зустріч «наживо» (бо ж через карантин «Бандерштат» відбувався в режимі онлайн) особливо цінна.

Позняк розповідає про війну і волонтерство. Про це і її книга.

Читайте такожНа «Бандерштаті» – перша гутірка: Наталка Позняк про книги і волонтерство. ЦИТАТНИК

«Ми – покоління пристосуванців: за 70 років радянських репресій можна було вижити, тільки якщо пристосуєшся. Зараз багато хто каже: «а тут каже промовчати», «а тут краще не лізти». Цей страх у нас в генах. Кожен має витравити з себе цього раба. Ми маємо показувати, що українцем бути круто», - каже вона.

11:40. На гутіркову сцену виходить дитяча письменниця Анна Багряна. Вона є авторкою українського підліткового фентезі «Вітрова гора», тож розказує про книгу, про процес її написання і ще трохи – про житейські дива.

«Мені хотілося показати, що в нашій міфології є цікаві персонажі. Ті стихії природи, які я накликала на свій твір, продовжують жити своїм життям. Я завжди кажу читачам, щоб вони вірили, що все навколо живе, і просили у вищих сил допомоги», - каже Багряна.

Читайте також«Щоб змінилася наша ментальність – потрібно повірити у свої сили», – письменниця Анна Багряна на «Бандерштаті». ЦИТАТНИК

О 12:30 свою гутірку розпочинає співачка та поетка Тетяна Власова. Вона чуттєво декламує свої вірші, а ще зауважує – саме у Луцьку їй виступати найбільш непросто:

«Найважче у Луцьку виступати, бо тут люди якісь дуже скуті і хочеться піти зі сцени, тому що немає фідбеку і здається, що все це даремно».

Читайте також: «Найважче виступати у Луцьку», – співачка та поетка Тетяна Власова. ЦИТАТНИК

В обідню пору сцена приймає представників літературного товариства імені Ярослава Потапенка, після них виступає Дмитро Жмайло – виконавчий директор Українського центру безпеки та співпраці, співкоординатор ініціативи #вимкниросійське.

О 15:00 особливо тепло зустрічають Анжеліку Рудницьку – співачку, художницю, науковицю, волонтерку та президентку мистецької агенції «Територія А». Вона відповідає на чисельні питання публіки, розказує свої роздуми про те, коли українцям вдасться побороти комплекс меншовартості та відмовитися від усього російського, разом з усіма співає «Червону руту».

«Тримайтеся за руки, навіть якщо це – віртуально. Підтримуймо одне одного у розумінні того, наскільки ми можемо бути успішними і щасливими. Не бійтеся починати бути щирими. Кращу версію себе потрібно починати робити вже сьогодні».

 

15:50. Історикиня Аліна Понипаляк презентує свій перший історичний нонфікшн про Василя Кука. Робить це так емоційно та захопливо, що книгу одразу хочеться купити.

«Я намагался не робити з Кука бронзову постать, а показати його таким, яким він був – без прикрас», - каже вона.

Після її виступу коротке слово беруть діти ветеранів УПА. Їм по 90, і вони наголошують молодим не забувати про те, де вони народилися і яку країну мають захищати. Бо ж пройшли через це самі.

На завершення гутіркової сцени ветеран АТО Валерій Чоботар і засновник видавництва «Наш Формат» Валерій Кириченко презентують проєкт «Військо читає». Він діятиме впродовж всіх днів фесту, долучитися можна кожному охочому. Завдяки такій ініціативі українським військовим, які захищають Україну на Сході, вже вдалося надіслати понад 20 тисяч книжок.

Надходить вечір. Він видається якимось вітряним, холодним і трохи вогким. Час ватри. Розганяти хмари і зігрівати атмосферу беруться музиканти: бандуристка з меланхолійними мелодіями Наталія Лосєва, Володимир Пастушок, який виконує бойові пісні українського війська, Святослав Бойко з «Широкого лану», який тішить публіку піснями про Тараса, кільце ковбаси та діда Василя, Сергій Василюк із «Тінь Сонця», з яким увесь «Бандер» заводить «Меч Арея» та Сергій Присяжнюк з «Мотор’ролли».

Вогняне видовище створюють лицарі з «Айна Бери»: б’ються підпаленими мечами і щитами.

«Бандерштат» не спить – нема коли. Надходить ранок другого дня.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024