Середньовіччя, театр на ходулях та міська історія: чим дивуватиме Торчинський ярмарок

16 Липня 2021, 09:32
Команда організаторів 444
Команда організаторів

15 липня відбулась презентація нового фестивалю на Волині, який однак зачіпає дуже давню традицію. Про театралізований фестиваль «Торчинський ярмарок», запланований на 31 липня, розповіли організатори під час прямого ефіру з Центральної площі Торчина.

Про це Район.Луцьк інформують організатори.

Передісторія

Ідея фестивалю виникла 2020 року. В рамках проєкту «Фронтера» команда «Мистецького обєднання «Стендаль» вивчала історико-культурну спадщину громад Великої Волині та розповідала про неї у своїх відео.

 «Кордони закрились, ми не знали, чи зможемо організувати Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера» – пандемія заскочила усіх зненацька. Вирішили досліджувати рідну Волинь. Як виявилось, тоді відбулась одна із найсуттєвіших позитивних змін для нашої команди – ми зрозуміли, що хочемо розвивати мистецьке життя не лише в Луцьку, а й далеко за межами. Відшуковувати в кожній громаді унікальну історичну й культурну родзинку й навколо неї будувати мистецький проєкт, започаткувати «мистецьку хвилю Волинню». «Торчинський ярмарок» – перший із таких проєктів», - розповідає керівниця організації Елла Яцута.

Бачення ж формату вималювалося під час відвідин Торчинського історичного музею імені Григорія Гуртового. Під час екскурсії, яку проводив історик Олександр Мельник, організатори дізналися, що Торчин має давню традицію ярмаркування, що багато років поспіль Торчин був знаним ремісничим центром і об’єднував навколо себе всі довколишні села, як сьогодні об’єднує усі населені пункти Торчинської громади. На ярмарки в Торчин приходили і приїжджали купці з усіх усюд та мандрівні актори, саме театрально-циркові дійства користувалися шаленою популярністю.

Будемо лицедіяти, музикувати й танцювати!

Театралізований фестиваль-ярмарок перенесе відвідувачів у середину 16 століття, до дня, коли Торчин отримав магдебурзьке право, а з ним привілей проводити ярмарки. З тих пір почалась його міська історія і розвиток як потужного ярмаркового центру. Програма фестивалю пересипана середньовічними лицедійствами від театру «ГаРмИдЕр», тут буде місце і сміхові, і історичним оповідкам, і бувальщинам. Завітає на фестиваль столичний театр на ходулях Highlights, дитячі театральні студії, музиканти з середньовічними інструментами. Не обійдеться без гучного драйвового концерту від гуртів «Ярра» і «The Doox». І, звісно, важливого компоненту – лекцій та екскурсій містом та музеєм, аби можна було більше дізнатися про історію громади. Розповідатимуть Тетяна Яцечко-Блаженко та Олександр Мельник.

А що за середньовічний дух без старовинних технік і вправних майстрів. Будуть представлені і гончарська справа, і ковальство, і лозоплетіння, і свічкарство. І ще багато інших. Можна буде придбати вироби або ж випробувати себе у новій справі.

«Сімейний фестиваль та пригода для усіх – від малого до старого!, - розповідає про ярмарок режисерка театру «ГаРмИдЕр» Руслана Порицька. Колоритна мандрівка в минуле: артисти, музиканти, співаки й ходулісти будуть вас розважати. На Центральній площі Торчина буде дууже різноманітно і яскраво!».

На ярмарок!

Ярмарок крафтових виробників з Волинської та Рівненської областей – окраса фестивалю. Тут і медові напої, і хлібо-булочні, і м’ясо-ковбасні вироби, і солодощі, і равлики. Можна прикупитися у місцевого виробника і порозкошувати новими смаками. А поруч фуд-корт, де буде змога гарно пообідати, особливо, якщо приїхали великою сімєю чи компанією здаля.  До речі, реєстрація на фуд-корт триває (посилання тут: https://forms.gle/pRUZPrRGsqL1Uk9c6). Опікуються виробниками представники ініціативної групи «Багатий Бодня».

Головний ярмарок Волині – в Торчині!

Традиція ярмаркування свого часу прославила Торчин і «торчинську міру» далеко за межами регіону, із найменням містечка асоціювалося слово «ремісництво». Нині організатори планують відновлювати цю традицію, оживити місцеву історію, запросити виробників і майстрів, повернути Торчину  впізнаваність та історичне значення. Подібні фестивалі створюють нові легенди, приваблюють туристів. А турист – це споживач, покупець, якого шукають і потребують виробники. Мистецтво ж, театр – спосіб розповісти про минуле, закликати оберігати місцеву культурну спадщину, осмислювати її і зацікавлювати нею.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39