Містичне місце: на Свалявщині зберігся старовинний єврейський цвинтар

17 Липня 2021, 10:40
Містичне місце: на Свалявщині зберігся старовинний єврейський цвинтар 263
Містичне місце: на Свалявщині зберігся старовинний єврейський цвинтар

На Свалявщині поряд села Голубине зберігся старовинний єврейський цвинтар. Про це на сторінці «Історичне Закарпаття» у Фейсбук розповів історикознавець Ігор Калашніков:

«Більшість пам'ятників збереглось, хоча єврейські товариства не обнесли його огорожею.
Колись майже у кожному селі Закарпаття була єврейська громада, але кладовище могло бути одне на три села.
«Єврейські сім'ї, які жили в Голубині та, можливо, інших сусідніх селах, використовували кладовище Голубине як останнє місце відпочинку своїх близьких. Під’їжджаючи до села, ви добре бачите надгробні плити високо на схилі гори. Доступ до кладовища здійснюється по шосе, за приватним будинком. Поховання відбувалися буквально на дуже-дуже крутому схилі гори», — пише про нього американський дослідник Маршал Джей Катц.
Мешканець Пенсильванії щороку приїздить на Закарпаття і розшукує старі єврейські могили. Його дідусь з села Ключарки на Мукачівщині, бабуся — з словацького Міхаловце. Разом з волонтерами розчищає надгробки від бруду. Створив спеціальний сайт, де розміщує фотографії цвинтарів та окремі могили. Сподівається, що завдяки його зусиллям комусь вдасться знайти на Закарпатті поховання рідних та близьких людей.
«Голубине — село богобоязливих людей. Це твердження стосується всього русинського світу, а серед загальної картини богобоязливості Голубине займає особливе місце. Жоден селянин не насмілиться зробити гріх — зруйнувати могилу, хай навіть іудея. От кладовище і збереглось, хоч і не огородили...», — зазначив закарпатець Степан Варга.

Тут похований похований рабин Александр Сендер (30 липня 1853). Поховання здійснювалися з 1825 по 1944 роки, а потім почали ховати і пізніше — вже у 1980-х», — розповідає Ігор Калашніков.

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024
14.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром