Бумбокс, KRUTЬ і Артем Пивоваров: добірка пісень українських виконавців на слова Лесі Українки

25 Лютого 2023, 18:20
Андрій Хливнюк, Леся Українка, Марина Круть 6193
Андрій Хливнюк, Леся Українка, Марина Круть

У 152 річницю з дня народження Лесі Українки пригадуємо, в яких відомих піснях українських виконавців звучать її вірші.

Леся Українка – одна із найвизначніших постатей української літератури. Її твори залишаються актуальними вже півтора століття й отримують друге життя у піснях, створених українськими музикантами. Журналісти Район.Культура зібрали десятку популярних композицій, тексти яких належать видатній поетесі.

Бумбокс «Плющ»

«Це пісня на слова Лесі Українки. Це романс. Пісня, в якій я хотів лишити лише вокал та гітару, але розуміючи, що для когось, зокрема для мене, цей запис залишиться надовго, додав туди також струнні партії. Про Лесю Українку. Леся Українка не повинна бути мідною постаттю на постаменті. Це жива людина, яка любила життя. Давайте, не робити з класиків літератури та поезії ікон, але при цьому давайте пам’ятати їх. Адже повертаючись до срібної доби, розумієш наскільки глибоко, наскільки сильно, наскільки емоційно віддано люди вміли кохати і жити, як обережно, і водночас, пристрасно вони існували. Пісня «Плющ» для мене особисто – це, коли я думаю, що дуже талановитий, тоді я читаю українську поезію і йду, як казав Окуджава, мити посуд», – розповідає про пісню Андрій Хливнюк.

Сестри Тельнюк «Досадонька»

Пісня була написана у 1982 році і виконувалася дуетом «Сестри Тельнюк» лише на концертах. Прем’єрою пісні у ефірі можна вважати живе виконання на телебаченні у Торонто, Канада (літо 1993).

Артем Пивоваров і Оля Полякова «Тішся»

Спільну роботу виконавці представили в межах проєкту «Твої вірші, мої ноти». 

«Леся Українка зробила великий внесок у розвиток культури, сприяла формуванню важливих ментальних рис українців. Тож я не міг оминути увагою цю видатну постать в проекті «Твої вірші, мої ноти». Її творчість несе у собі національну ідею, зокрема нагадує про цінність волі та сили духу. Зараз ми транслюємо цю ідею на весь світ. Як би важко не було, не припиняємо мріяти, не обмежуючи політ своїх думок. І цю внутрішню свободу ми маємо зберегти та передати наступним поколінням», – зазначає Артем Пивоваров.

«З приходом війни наші діти налякані, назавжди травмовані, ми окутані страхом за їх життя. Саме через цю пісню «Тішся» ми з Артемом звертаємося до дітей і дорослих словами Лесі Українки про те, що не потрібно забувати радіти кожній миті дитинства, мріяти і бути вільними у своїх думках та прагненнях», – відзначає Оля Полякова.

Zelenooka «Гордий Промінь» 

«Ця пісня є персоніфікацією людської зірки, яка живе всередині нас, але яка обмежена соціумом, який цькує і каже «ніт» на всі її починання. Ця пісня про душу, яка вибирає перетнути всі уявні, нав’язані рамки, щоб засяяти для себе та інших», – пояснює Zelenooka.

Галина Конах «Стояла я і слухала весну...»

«Для мене Леся Українка – це не просто геніальна письменниця. Це – Волинь, якийсь особливий стиль. Образ сучасної жінки. Леся Українка випереджала час і, ймовірно, лише зараз її починають по-справжньому розкривати. Треба частіше згадувати про неї, читати, переосмислювати і пишатись землячкою», переконує Галина Конах.

KRUTЬ «Леся»

«Пісня «Леся» написана на вірш геніальної української поетеси Лесі Українки. Це відео про українську жінку, яка має силу здолати шлях через увесь світ зі своїми маленькими дітьми за для збереження майбутнього нашої країни. Я хочу показати її силу і віру. З початком повномасштабного вторгнення з України виїхало 12 млн українців. Це 12 мільйонів особистих драм і трагедій. Дуже боляче бачити на залізничних і автовокзалах жінок з дітьми, які покидають Україну, не знаючи напевно чи повернуться колись. Хтось знайде нове життя і асимілюється за кордоном. Хтось повернеться додому, а хтось не має вже дому, не має куди повертатись», – розповідає Марина Круть про кліп на пісню.

Shy & KULSHENKA «Лісова пісня»

«Я думаю, можна придумати багато інтерпретацій «Лісової Пісні», але, в принципі, вона про пробудження після сну. Це така метафора для мене про якийсь період життя важкий у людини. І ось настає момент просвітлення. Це може бути кохання, натхнення. Якесь переродження, після якого людина прокидається, наче після важкого сну, від своїх проблем і переживань, і закохується у цей світ по-новому. Ми презентуємо версію «Лісової Пісні», що записали першою. Нам здалося, що вона вийшла настільки природна і емоційна, що нам не захотілося переробляти. Ми спробували, але виходило більш штучно, і ми вирішили залишити цю версію. І мені здається, це цікаво, мало хто з артистів так робить. Тобто, вона супер, як то кажуть, трушна. От як перший раз зустрілися, заспівали – так і показуємо людям. Мені здається, це прикольно»,зізнається Shy.

ROXOLANA «Горить моє серце»

«Десь у шостому класі я придумала таку річ: щоб легше вчити вірші, я вирішила класти їх на музику й робити з них пісні. Тоді вони легше запам’ятовувалися. Гадаю, у результаті все це ще в юності вплинуло на те, як я сприймаю поезію й музику та їхній симбіоз. У мене немає улюблених поетів — я ціную всіх, але, працюючи над піснею, передусім орієнтуюся на те, як звучить той чи інший вірш, як співзвучні між собою слова і як це може звучати в різній ритміці»,розповідає ROXOLANA.

Пісню на слова Лесі Українки співачка виконала у стилі фламенко.

Творча Школа Павла Табакова «Мріє, не зрадь!»

«Мріє, не зрадь»: репового прочитання поезії Лесі Українки ще не робив ніхто. А все розпочалося зі звичайних читань на заняттях з акторської майстерності у Творчій школі Павла Табакова, яка вже два роки діє у Львові. І все б так і закінчилось емоційним прочитанням, якби не Павло Табаков – музичний продюсер школи, композитор та експериментатор. Почувши вірш, він взяв текст – і вже до кінця заняття вийшов з демоверсією сьогоднішньої емоційної прем’єри у стилі реп», – йдеться в описі до відео.

Оксана Муха «Ой, вишеньки-черешеньки»

«Для мене Леся Українка, поза тим, що вона була тендітною і красивою жінкою, мала надзвичайну силу духу. Леся спонукає нас мислити високо, мріяти високо, багато бажати і бути міцними», – зазначає Оксана Муха. 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024