Розмова з Ростиславом Котерліном в Музеї Корсаків

13 Серпня 2022, 15:20
Розмова з Ростиславом Котерліном в Музеї Корсаків ВІДЕО 7977
Розмова з Ростиславом Котерліном в Музеї Корсаків

Десятий випуск програми «Розмова в Музеї Корсаків» культурологиня Світлана Федонюк провела з Ростиславом Котерліном — відомим українським художником, знавцем мистецтва, журналістом, лялькарем. 

Ростислав Котерлін — яскравий представник «станіславського феномену» — мистецького явища, що об`єднало художників, письменників, музикантів у 1989-1996 роках, їхня діяльність стала вибухом нового українського мистецтва, є вітчизняним проявом постмодернізму. 

Митець народився і досі живе в Івано-Франківську, був учасником паралельної програми Венеційської бієналє, працював у театрі ляльок. Котерлін заснував альманах про сучасне візуальне мистецтво «Кінець кінцем», усі номери якого зберігаються в Британській бібліотеці. 

Чому гівно стало першорядною розмінною монетою політики, культури, мистецтва? Чому війна є тріумфом лайна? Чим є маска в житті митця? Що потрібно давати мистецтву, щоб брати від нього? Відповіді на ці провокаційні питання почуєте з уст Ростислава Котерліна, філосова і громадянина, активного дослідника і аналітика процесів української сучасності. 

А ще митець, на порозі вступної кампанії 2022, ділиться спогадами, як вісім разів намагався стати студентом художньої академії у Львові, щоб урешті без проблем і фактично після іспитів вступити в Київський університет імені Шевченка на факультет журналістики. Легка, одночасно насичена культурологічною інформацією розмова Світлани Федонюк і Ростислава Котерліна розкриває образ художника, котрий уже зняв маску, але продовжує творити історію сучасного українського мистецтва. 

Читайте також: У Музеї Корсаків відкрили виставку художника Ростислава Котерліна

Нагадаємо, що 3 червня у Луцьку відкрилась «Пошук слів» Романа Мініна та Даніка Манжоса, яка відновила роботу Музею Корсаків. «Світ, коли мене ще не було, і світ, коли мене вже не буде» Ростислава Котерліна презентували 22 липня, яка теж стала знаковою для музею, адже є першою, яку провели у виставковому залі, де після 24 лютого не вивішували нових картин.

Також 29 липня відбулась презентація проєкту «Розстання» митців Ксенії Дацюк та Антона Тарасюка. 

Заклад можна відвідати щодня з 12:00 до 19:00, усі кошти від продажу квитків йдуть на виготовлення турнікетів для ЗСУ.

***

«Розмова в Музеї Корсаків» — це серія пізнавальних відеоінтерв'ю зі сучасними українськими митцями або їхніми представниками. Так редакція Район.Культура популяризує культурну спадщину та зберігає національну пам’ять українського народу. 

Авторка та ведуча – культурологиня Світлана Федонюк.

Щоб не пропускати випусків програми Розмова в Музеї Корсаків запрошуємо підписатися на ютуб-канал Район.Культура.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024