Мандрівка крізь віки: у Луцьку фестивалили українські військові різних епох

25 Серпня 2021, 13:30
Офіцер Наполеонівської армії та український козак ФОТО 3847
Офіцер Наполеонівської армії та український козак

На 30-ту річницю Незалежності України стіни Замку Любарта перетворилися на своєрідну машину часу, яка звела в один момент тисячу років української військової історії. Фестиваль епох «Україна крізь віки» об’єднав середньовічних лицарів, козаків, солдат Наполеонівської армії, воїнів УНР та УПА і сучасних захисників України.

На дійстві 24 серпня побувала журналістка Район.Луцьк.

Відразу після вступних урочистостей лицарі клубу середньовічного бою «Айна Бера» взялися за мечі. Під дзвін сталі і скрегіт обладунків відвідувачам фестивалю розповіли про власне особливості середньовічного бою та діяльність клубу. Коли ж останній воїн переміг свого супротивника, лицарів змінили козаки.

«Козацьке Стрілецьке Братство», яке займається військовою реконструкцією 17-18 століття, показало, як відбувалися справжні козацькі перестрілки. Лучани й гості міста мали змогу побачити й почути, як стріляє найрізноманітніша стрілецька зброя тих часів.

Продовжуючи тему на імпровізоване ристалище вийшли вже сучасні козаки – спортивний клуб козацьких бойових мистецтв «Герць». Юні українські воїни спочатку вразили всіх різними бойовими прийомами (рукопашними та з холодною зброєю) та акробатичними трюками. На завершення вони приправили свій перформанс дрібкою характерництва – в хід пішло бите скло, цегла та дошка з довгими, іржавими цвяхами.

Хлопці й дівчата ходили по склу босоніж та лягали на нього, лежали на цвяхах поки розбивали цеглу на їхніх животах, витримували 90-кілограмових добровольців з-поміж глядачів, лежачи на уламках та виконували інші не менш ефектні та трохи страшні трюки.

Після такого стресового виступу оголосили перерву на обід. Тож і гості, й учасники фестивалю потягнулися до великих казанів, над якими весь цей час чаклували старші козаки. Під час обідньої перерви занудьгувати не дозволила груша за наметом Наполеонівського війська. Лицарі з «Айна Бери» озброїлися списом і луком та відправилися добувати стиглі грушки. Спису та грубій силі фрукти не здалися, але лицарі скористалися хитрістю та луком з натягнутою тятивою.

Коли обід закінчився Наполеонівське військо «Клубу любителів військової історії» на чолі з головою Наталією Лисенко  пошикувалося і під звук барабанів промарширувало туди й назад перед глядачами і зупинилося перед сценою. Окрім військового строю реконструктори показали також, як виглядали містяни початку 19 століття. Загалом виступ клубу пішов трохи не по плану, але солдати встигли і постріляти з кремнієвих мушкетів, які трохи підмокли на дощі, і нагородити званням капрала одного з членів.

«Наполеонівці» повернулися у свій табір, а представник Військово-історичної групи «Азимут» Василь Войтович розповів про українські військові формування, зброю та одяг часів Першої та Другої світових воєн. Безпосередньо ознайомитися з військовим реманентом відвідувачі могли на відповідній локації, де українські повстанці радо демонстрували трофейну зброю та пропонували чай  з самовару.  

Виступили також ветерани АТО, які представляли сучасних військових, які просто зараз продовжують боронити незалежність України. За їх словами, якщо кожен із нас долучиться до цієї боротьби, хоча б проведенням таких патріотичних заходів, як фестиваль «Україна крізь віки», ми обов’язково переможемо.

Далі на гостей чекав музичний виступ та вистава «З’їзд монархів».

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024