«100 синонімів до слова ГОВОРИТИ»: у Луцьку «ГаРмИдЕр» показав на сцені 10 історій волинян

24 Серпня 2021, 12:00
100 синонімів до слова ГОВОРИТИ ФОТО 2712
100 синонімів до слова ГОВОРИТИ

Актори та акторки театральної резиденції «Непровіційні творці Незалежності» під керівництвом незалежного театру «ГаРмИдЕр» вдихнули нове життя у 10 історій волинян.
 
Документальна вистава-оповідь «100 синонімів до слова ГОВОРИТИ», прем'єра якої відбулась у просторі «ГаРмИдЕр ангар-stage» 22 липня, зібрала чимало глядачів. 

Усього за 10 днів інтенсивної підготовки актори з різних куточків України, змогли створити щиру та чесну історію, яка нікого з глядачів не залишила байдужим.
 
«Історія символічна, сакральна, про зв'язок із землею, корінням. Про людей які, фактично, тримають на собі цю землю», — розповіла режисерка проєкту Руслана Порицька. 
«100 синонімів до слова ГОВОРИТИ» – це епізоди з життя Миколи Куделі – шевченкознавця, політв’язня, який пережив розстріл в’язнів Луцької тюрми; Григорія Гуртового – історика, який у післявоєнні роки через голод втік зі Сходу в Торчин, де мріяв віднайти рештки мамонта; Іванни Ворошилюк – скрипальки, яка у 2014 замість смичка взяла до рук бруківку та боронила свою державу на Майдані; Євгена Шимоновича – лікаря-психіатра, що брав активну участь у національно-визвольному русі 1980-1990-х років; Олексія Громадюка – сотника УПА, загиблого від кулі енкаведиста; Наталії Марценюк – режисерки, якій вдалося зібрати театральну трупу в невеликому селищі; Костянтина Марченка — архімандрита, який організовував транспорт і харчуванням медикам і правоохоронцям у перші місяці локдауну; Любові Зубач – співачки, яка організувала ансамбль автентичного співу, Олександра Плоцидима –  20-річного добровольця українсько-російської війни, якого 2015-го вбив снайпер та Семена Поліщука – селянина, репресованого тоталітарним режимом.
 
Спеціально відзняту відеоверсію вистави покажуть на YouTube-каналі театру 24 серпня. 
 
Нагадаємо, у липні та серпні команда театру в Луцьку проводила резиденцію документального театру «НЕпровінційні творці НЕзалежності» за підтримки Українського культурного фонду.

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024