Світязькі пампушки на Щедрий вечір

Традиційно на Меланії (Меланії Вифлиємської) в українців Щедрий вечір, Щедра кутя, коли на родинний стіл потрапляє усе, що пристаралася родина за господарський рік. У селі Світязь Шацької громади дотепер багато родин намагаються приготувати на Щедрий вечір, Василевий вечір, Багату вечерю або ж Куготи, пампушки.
Цікаво, що їх готують лише у Світязі і селах, що свого часу утворилися на основі світязьких виселків – Омеляне, Підманево, Голядин і Світязькі Смолярі. В жодному сусідньому селі – Шацьк, Пульмо, Столинські Смоляри та інших такої традиції немає. Тож, щоб дотримати традиції, господині в цей день розчиняють тісто на пампушки.
Зауважимо, що про приготування пампушок у Світязі вже писала моя землячка Марія Ханзерук, яка познайомила читачів з рецептом своєї бабусі Марії Ханзерук, яка упродовж багатьох років очолювала сільську книгозбірню.
Але, як кажуть, скільки господинь, стільки й борщів. Так і пампушок у Світязі.
Почнемо з того, що в ті часи, коли пшеничного борошна в поліських селах не знали, для пампушок використовували гречане борошно. Для цього, звісно ж, самотужки мололи гречку. З підвищенням добробуту почали використовувати пшеничне борошно, хоч окремі господині, дотримуючись традиції, продовжували робити гречані пампушки. А от рецепт вже у кожного свій. Тісто розчиняють на воді, або на молоці (вечеря ж скоромна).
З року в рік, з рук вправної господині пані Галини, пампушки з'являються і на столі родини Панасюків. Хоч пані Галина й прийшла до Світязя в невістки з Піщі, але технологію виготовлення пампушок опанувала ще в дитинстві, адже її мама, пані Марія, була родом зі Світязя. Але справжні університети з приготування світязьких пампушок пройшла вже бувши невісткою пані Марії Панасюк, або ж баби Ковалихи, як ми її звали і звемо дотепер.
Покоління, яке володіло віковими, тисячолітніми знаннями, відходить і наше завдання не загубити те, що вони надбали, аби не втратити себе як народ.
На питання про рецепт, господиня лише посміхається – який рецепт, коли з року в рік повторюєш справу, руки самі відмірюють молоко, борошно, дріжджі, яйця, масло, картоплю, сіль, цукор.
Але теперішнім рецептом таки поділилася. Тож записуйте і готуйте.
Рецепт пампушок:
Насамперед слід зварити у воді приблизно п'ять картоплин і потовкти їх разом з водичкою, у якій вони варилися. Колись бульби добре переминали дерев'яним товкачиком, а тепер процес полегшує блендер, який швиденько перебиває зварену картоплю.
- Відмірюємо 40 грамів дріжджів, до яких додаємо цукру і трохи молока;
- збиваємо блендером 2 яйця;
- розтоплюємо 80 грамів масла;
- беремо 2 столові ложки цукру і дрібку солі;
- 60-70 грамів олії.
Кожна господиня знає, що всі інгредієнти мають бути теплими.
Коли дріжджі підійдуть, пані Галина починає місити тісто. З'єднує картоплю з молоком, додає дріжджі, яйця, масло, цукор, сіль і, додаючи потрохи борошна і замішує не дуже тверде тісто, щоб пампушки вийшли не забитими.
Наприкінці до тіста домішують 60-70 грамів олії. Замісивши тісто, пані Галина ставить його підходити. За цей час зо два рази оминає, щоб пампушки вийшли пухкими. Коли тісто підійде, пані Галина формує пампушки.
Колись, щоб пампушки гарно підійшли, їх клали на подушку, тоді будуть ідеально круглими. Сьогодні пані Галина кладе їх на чистий рушник, щоб підходили.
Наступний технологічний етап – приготування пампушок. Традиційно їх готували на пару. Для цього мали кільце з дроту, яке обтягали рідким полотном, потім – марлею. Його клали на посудину і готували пампушки. Окремі господині пампушки варили просто у воді. До прикладу, так робила наша сусідка пані Дарка Саковець.
Еволюцію пройшов і сам посуд для приготування пампушок. Колись для цього використовували горщики, потім – металеві чугуни, пізніше – звичайні каструлі, головне, щоб кільце було по розміру. Тепер технічний прогрес сягнув вперед і світязькі господині мають пароварки. Саме з її допомогою готує пампушки і пані Галина Панасюк. Правда, пампушки не будуть ідеально круглими, бо один бік злегка приминається.
Але скажу, що пампушки виходять неймовірно смачними, адже куштувати страву куми доводилось неодноразово. Їх їдять як ритуальну страву і замість хліба.
Якщо для звичайного вживання пампушки, витягнуті з пароварки, вже готові, то над пампушками, як ритуальною стравою, потрібно ще попрацювати.
Для ритуальної страви, без якої колись не обходився жоден святковий стіл у наших селах, потрібно ще насмажити сала і сухої світязької ковбаси (її начиняють і вішають в'ялитися, щось подібне до того, як готували мацик).
Пані Галина, як і всі господині названих сіл, також смажить шкварки з домашньою ковбасою і засмачує пампушки. Правда, тепер замість сухої ковбаси часто використовують печену.
От страва й готова! Смакуйте на здоров'я і загадуйте бажання на Новий 2025 рік. Адже наступного дня свято Василя, яке й відкриває Новий календарний рік.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром