Український прорив

13 Травня 2023, 18:40
Українська символіка на знаменитій бітлівській вулиці Метью Стріт, де «ліверпульська четвірка» давала свої перші концерти. Фото Тетяни Пушнової 1689
Українська символіка на знаменитій бітлівській вулиці Метью Стріт, де «ліверпульська четвірка» давала свої перші концерти. Фото Тетяни Пушнової

Кілька тижнів української музики. Ліверпуль танцює під пісні українських артистів. Відразу на кількох вуличних сценах виступили Руслана, alyona alyona, Go_A, Ірина Муха, Jerry Heil, гурт «Антитіла» та десятки інших музикантів. Це відбулось у так званому Селищі Євробачення.  І ці виступи поза основною конкурсною сценою, на якій організатори дали змогу показати себе учасникам від України різних років – Alyosha Марії Яремчук, Jamala та іншим. За два тижні до початку Євробачення відбувся ще один музичний фестиваль — він став розігрівом конкурсу і там теж було аж дев’ятнадцять учасників з України.

Під українські хіти танцюють не лише вдень, а й вночі — у нічних клубах виступи зірок під час фестивалю «Експресія», який триває в межах пісенного конкурсу. І навіть на вокзалах вуличні музиканти на тиждень поступились своїм місцем українській музиці — відразу на чотирьох найбільших станціях Ліверпуля — на Центральному вокзалі, станції Лайм стріт, Мурфілдсі і Джеймс стріт встановили автомати, з яких ширяться українські співи та історії їхніх авторів.

Читайте також: Пісні українських вуличних музикантів звучать у ліверпульському метро

І як тут не перейнятись Україною та її музикою? Британці та туристи, які приїхали навмисне на Євробачення одягаються в жовто-блакитне і ласують національними стравами. До яток з борщем – черги. Як і за кримськими чебуреками. Після перекусу у Селищі Євробачення — відвідувачі знову поринають в музику. Важко після цього залишитись байдужим до української культури. А ще за ці тижні святкувань у найбільш культовому для британських музикантів місті, неможливо не стати фахівцем і в українському шоубізі. Декому навіть вдалось обрати улюблених музикантів.

Читайте також: Британські фани української музики

Джерело: фейсбук Jamala

Попри зливу і холодну погоду, кілька десятків тисяч глядачів потягнулись на концерт Jamala – спільно з BBC Philarmonic Orchestra під диригентством Володимира Сіренка. Співачка представила всі пісні її нового альбому Qirim. Добре, що в Британії погода змінюється миттєво — і вже до фіналу виступу небо посвітлішало. Слухачам припали до смаку композиції з кримськотатарським акцентом і про подію написали численні медіа.

Велика Британія стала прихистком для українських музикантів з початком повномасштабного російського вторгнення. Багато з них переїхали у цю країну рік тому і стали волонтерами — допомагають проводити культурні заходи, збирають гроші на армію. Хоч після лютого 2022 усі вони були над прірвою — не усвідомлюючи, як тепер їм жити і чи потрібна комусь їхня музика. Нині все інакше, цікавість до України зростає на тлі успіхів української армії, а відтак в українських музикантів з’явився шанс увірватись в європейський шоубіз. Всі ж попередні спроби розкрутитись в Європі, а тим паче в Британії були безуспішними.

Джерело: фейсбук Jamala

В українському центрі в Йоркширі я спілкуюсь з однією зі співачок, яка була дуже популярна в часи моєї молодості в 1990-их. Ми говоримо про українську музику і про те, що шоубізнес був усі ці роки залежний від Росії. На переконання моєї співрозмовниці — в України не було досі музичної індустрії, яка б діяла за законами ринку, тепер вона хоче сподіватись на зміни. Мені дуже сподобалась її фраза, що бути «українським музикантом в Україні – це завжди виклик».

Джерело: фейсбук Jamala

Телеканали і радіо, які були підконтрольні бізнесменам, афільованим з Росією, часто просто не брали в ефір музикантів з власною позицією, в них не вкладали гроші продюсери — «а без грошей в цьому бізнесі ти – ніхто», це вже я почула від іншого музиканта, молодого, який виїхав з України з початком війни. Він сидить на стільці в домі, де його прихистили британці, перебирає струни на гітарі. Він раніше грав з батьком у гурті в одному з міст заходу України. 

Читайте також: Відкрийте ваші серця для України: TVORCHI презентували маніфест-відео спеціально до Євробачення-2023

Я уникаю питати, чому цей молодий хлопець сидить переді мною в Йорку, а не пішов воювати. Уникаю, бо не хочу почути правду — таких, як він, талановитих людей, які похапали музичні інструменти і виїхали, багато. І направду рішення поїхати вони ухвалили, бо й так не бачили свого майбутнього у музичному бізнесі в Україні, а з початком війни —  їх вже ніщо не тримало, просто скористались шансом переїхати в Європу.

Джерело: фейсбук Jamala

Аби цей хлопець повернувся на Батьківщину, аби з’явились нові таланти — український шоубізнес потребує негайних реформ. Чи це буде люстрація продюсерів і власників медіа, які виконували доручення своїх босів з Росії, чи зміна законів ринку за допомоги проникнення в нього європейських інвесторів, хто зна. Але перестати співати російською і гастролювати в Росії не означає змінити систему.

Читайте також: Sound of Freedom: у Ліверпулі створили мурал з доповненою реальністю і музикою TVORCHI

До того ж це стосується не лише популярних співаків і гуртів, а й класичної музики. Філармонічні оркестри, співаки і композитори десятиліттями не виходили із тіні російської музики. Важко грати щось інше, якщо від тебе хочуть чути Чайковського. Восени минулого року в Оксфорді сталась грандіозна подія — фестиваль української класичної музики, який провів Bouquet Kyiv Stage, на якому особисто був один з найяскравіших композиторів Валентин Сильвестров

Джерело: фейсбук Jamala

«Я ніколи не чув музику українських композиторів, а прийти на концерт, на якому ще є автор музики — це для мене велика честь», — у вересні сказав мені високий британець у сірому костюмі, який прийшов з дружиною на музичний вечір в Оксфорді. 

Підтримка українських виконавців, надана Великою Британією, – це шанс. В першу чергу шанс на зміну правил в українському шоубізнесі.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024