Чи святкувати Старий новий рік?

26 Грудня 2022, 16:20
1996 рік, студенти історичного факультету вітають викладачів зі Старим Новим роком 3805
1996 рік, студенти історичного факультету вітають викладачів зі Старим Новим роком

Тож чи потрібно святкувати Старий Новий рік, якщо Різдво відсвяткували 25 грудня? Зараз доволі багато розмов на цю тему. Про це говорять на вулицях, в транспорті і, звісно ж, в соцмережах. Основний лейтмотив – як же ж без наших традицій? Це ж наше, українське, тому святкування Старого нового року потрібно продовжувати обов’язково.

Однак, давайте спочатку поміркуємо, чому і коли наш зимовий (бо раніше був весняний, осінній) Новий рік став СТАРИМ? Відповідь на це питання є доволі складною. Відомо, що православна церква не прийняла григоріанський календар і продовжувала жити за старим юліанським календарем.

Юліанський календар був офіційним і на тих українських землях, які входили до складу Росії. А от на ВОЛИНІ та в інших західних регіонах України, що входили до складу європейських держав, офіційне літочислення велося за григоріанським календарем. Це мало стосувалося більшості населення, яке жило за церковним юліанським календарем і святкувало Новий рік, який пізніше ми стали називати Старим.

1918 року, в результаті більшовицького перевороту, впроваджується григоріанський календар і Новий рік починає збігатися з європейським. Але знову ж таки, це стосувалося лише центральних і східних регіонів України. Волинь та інші західні регіони України продовжували жити своїм попереднім життям.

Але саме в цей час і виникає поняття СТАРИЙ Новий рік. Тому що церква, вважаючи григоріанський календар більшовицьким, яких вона люто ненавиділа із-за терору проти церкви, продовжувала жити за юліанським календарем.

Водіння кози
«Водіння кози» у Волинському краєзнавчому музеї

Тож усі традиційні новорічні звичаї, стосувалися саме церковного або Старого Нового року.

Яке значення Старого Нового року для нас, українців? – ВЕЛИКЕ!

Адже завдяки йому вдалося зберегти звичаї, сформовані народом тисячоліттями. Але яка ж відповідь на питання: 

Продовжувати святкувати Старий Новий рік? – НІ!

Тому що, коли українська церква перейде на григоріанський календар, то зміститься не тільки Різдво, а УСІ наші свята.

Якщо Різдво 25 грудня, то Миколи зимового 6, а не 19 грудня, Ганни не 22, а 9 грудня та ін. Відповідно Старий Новий рік зміститься на 1 січня. Тому всі наші обрядові дії, включаючи новорічні щедрування, посівання, ворожіння, Водіння Кози, Коня, Боцяна.., Меланки, змістяться на 1 січня і тощо.

Дуже прикро, що сьогодні, коли все більше українців мають намір відсвяткувати Різдво з християнським світом, а не з росією, не хочуть зрозуміти необхідності зміщення, САМЕ ЗМІЩЕННЯ, а не перенесення усіх інших свят. Було щемливо приємно, коли багато друзів вітали зі святом Миколая 6 грудня. Але от на офіційному рівні відкриття ялинки знову приурочили не до 6, а до 19 грудня.

Пам’ятаю, як на Новий рік до нас з Києва приїхав студент з В’єтнаму, щоб побачити як святкують у нас початок нового року. І був дуже здивований, що жодних дійств у ці дні немає. А розповіді про Старий Новий рік були йому дуже незрозумілі. З того часу я почала мріяти про той час, коли новорічні звичаї стануть справді новорічними.

Коза
«Коза», експозиція Волинського краєзнавчого музею

Тому, з переходом на грудневе Різдво, у нас не буде Старого Нового року, він з’єднається з офіційним Новим роком. Мабуть, пора нам зрозуміти, що чим швидше ми відірвемось від нав’язаних нам зі сходу звичаїв, тим швидше станемо НЕЗАЛЕЖНИМИ!

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024