Про нашу велику культуру музики і слова

27 Червня 2022, 12:30
Артем Пивоваров 6664
Артем Пивоваров

Впевнена, що багато з вас чули про проєкт Артема Пивоварова «Твої вірші, Мої Ноти». Його метою є популяризація української культури та письменників через призму музики. 

Артем бере вірші відомих українських письменників і кладе їх на свою музику. І я вам скажу – це щось неймовірне! Усі пісні настільки круті, що я не можу їх наслухатися і вони постійно на репіті в машині. 

1. Артем Пивоваров х Kalush – «Майбутність».

«Майбутність» – вірш поета-авангардиста Григорія Чупринки. Чупринка – український поет, культурний, військовий і політичний діяч. Цікаво, що його прізвище взяв за підпільний псевдонім генерал-хорунжий УПА Роман Шухевич («Тарас Чупринка»). 

Тарас Чупринка у 1919 році керував повстанням проти більшовиків на Чернігівщині. У червні 1921 року заарештований київським губернським ЧК, 28 серпня 1921 року засуджений до найвищої міри покарання — розстрілу. Прожив всього 41 рік, віддавши своє життя за Україну.

 

 

2. «Радісно/Страшно» за участю Лілу45.  Це моя улюблена!

За основу композиції був взятий вірш Гео Шкурупія, поета епохи розстріляного відродження. Гео Шкурупій письменник, прозаїк, працював редактором на кіностудіях Одеси та Києва. Вперше його арештували у 1934 році за звинуваченням у приналежності до «київської терористичної організації ОУН». У квітні 1935 року його засуджено на 10 років виправно-трудових таборів та конфіскацією майна. Покарання відбував у концтаборі на Соловках. 

Дружина Варвара Базас потрапила в більшовицьку категорію ЖИР — «жена изменника родины». Разом із сином Георгієм як родину ворога народу виселили з Києва. 25 листопада 1937 року «особлива трійка» переглянула справу Шкурупія й засудила його до смертної кари. Розстріляно 8 грудня 1937 року в Ленінграді. Прожив всього 34 роки.

 

 

3. Артем Пивоваров х DOROFEEVA – «Думи».

Тут нічого не напишеш. Просто, послухайте.

 

4. Артем Пивоваров х Олег Скрипка – «Романс».

За мотивами вірша лірика-шестидесятника Миколи Вінграновського. Вінграновський не обмежувався самою тільки поезією. Він був і талановитим прозаїком, а також режисером, сценаристом й актором кількох фільмів. Ще студентом зіграв головну роль рядового солдата Івана Орлюка у художньому фільмі «Повість полум'яних літ» (1961), автором якого був Олександр Довженко. За найкраще виконання чоловічої ролі Микола Вінграновський отримав золоту медаль кінофестивалю в Лос-Анджелесі.

 

5. Артем Пивоваров х Ярмак – «Минають дні, минають ночі».
Тарас Шевченко...
 

 

6. Артем Пивоваров – «Мiй Рай» (Михайло Старицький).

Михайло Старицький – всім відомий поет, драматург, прозаїк, театральний і культурний діяч. У 1883 року Старицькому було запропоновано очолити першу національну професійну трупу «Театр корифеїв». Його запросили до театру передусім як мецената. Драматург продав свій маєток та майже всі виручені кошти потратив на потреби трупи. Актори трупи Старицького отримували гонорари більші, ніж на імператорській сцені, мали найкращі декорації та костюми.

Коли Михайло Старицький помер, на його могилі, на хресті, була табличка жовто-блакитного кольору з написом «Нехай Україна у щасті буя, у тім нагорода і втіха моя».

 

 
7. Артем Пивоваров – «Трiолет» (Iван Франко).
 

8. Артем Пивоваров – «До весни» (feat. Злата Огневич).

Пісня на слова Богдана-Ігоря Антонича – українського поета, прозаїка, перекладача, літературознавця. Основні теми поезії Антонича – природа та внутрішній світ людини. В нього ви не знайдете ніяких виразних політичних, соціальних чи національних мотивів. Антонич також не брав участі в політичному житті, не був членом жодної політичної партії, не відгукувався на політичні події.

Але то йому не допомогло – коли прийшли московські «визволителі», вся його творчість потрапила під суцільну заборону. Тільки з 1966 року почали друкуватись збірники його творів, у 1987 році на хвилі «перестройки» львівська громадськість підняла клопотання про необхідність популяризації його творчості. Помер Антонич зовсім молодим, на 28-у році життя, похований на Янівському цвинтарі. Його поетична діяльність тривала всього шість років…

 
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024