Переможемо лукавого ворога

25 Березня 2022, 14:10
Світлана Федонюк, авторка і ведуча програми “Розмова в музеї Корсаків”. БЛОГ 6129
Світлана Федонюк, авторка і ведуча програми “Розмова в музеї Корсаків”.

Увечері 25 березня о 18.00 годині за Києвом, Папа Римський Франциск під час богослужіння у базиліці Святого Петра молитиметься про посвячення росії та України Непорочному Серцю Марії.  

Одночасно такий обряд відбуватиметься на місці об’явлення Діви Марії у Фатімі, В Португалії. Там кардинал Конрад Краєвський, який нещодавно відвідав Україну, духовно долучиться до молитви у Римі.

Папа Франциск виголосить молитву про звільнення Росії від влади «лукавого ворога», тобто сатани.

Прохання про посвяту України та Росії Непорочному Серцю Марії  Понтифік отримав від українських католиків на сьомий день війни. Глава Української Греко-католицької Церкви верховний архієпископ Київський і Галицький Блаженніший Святослав Шевчук також наголосив: рішення Папи Франциска є духовним актом, на який давно чекали українці.

Як українка, я вірю у це. У те, про що каже Блаженніший Святослав Шевчук, у те, що робить Папа Франциск, бо, як християнка, вірую в єдиного Бога, Творця Неба і Землі, значить – і Творця моєї  України. 

Як громадянка, з 24 лютого 2022 року маю ще один символ віри – вірю у Збройні Сили України, загартовані у бойових діях під час війни за Донбас, готові дати відсіч усім окупантам, усім «лукавим ворогам», котрі ризикнуть зазіхати на наші Землі, на наше Небо.

23 лютого 2022 року ми, творчо-виробнича команда проєкту Розмова в Музеї Корсаків, записали шостий випуск  програми із Павлом Ковачем, художником із Закарпаття. Тут, в останній мирний вечір перед вторгненням військ Російської Федерації в Україну, відкрилась його виставка «Стіна». Це, свого роду, філософський підсумок 40-річної живописної творчості митця.

Чому мистецтво – це остання релігія, через яку можна дійти до нірвани? Чому Павло Ковач у свої роботи часто «включає Небо»? Чому його знакова виставка має назву «Стіна» і чому «стіну непорозуміння» з українцями побудували у своїй свідомості  їх надто «дорогі сусіди», росіяни?  Про це і не тільки у тривалій, але насиченій філософськими роздумами про історію й сьогодення мистецтва «Розмові в Музеї Корсаків», котра вийде в ефір ЮТЮБ  синхронно з молитвою Папи Римського.

Це останній випуск нашого проєкту. Довоєнний. Далі буде - після  Перемоги.

Як авторка і ведуча програми, тисну руку  колегам по телевиробництву: Наталці Пахайчук, Ігорю Денисевичу, Дмитру Авраменку, Юрію Ричуку, Юлії Романюк, Максиму Харченку, В’ячеславу Бєлову, Василю Марищуку, Максиму Шинкарю, Дмитру Сердюку. Усім дівчатам і хлопцям колективів 12 каналу та мережі Район.in.ua.

Дякую Віктору Корсаку, фундатору Музею сучасного українського мистецтва у Луцьку,  за ризиковану, але справді потрібну  авантюру виробництва культурологічного контенту на Волині, за посильну фінансову підтримку (а також за шампанське і богемну атмосферку), нашій патронесі Лесі Корсак  – за надзвичайно теплий, колежанський інформаційний супровід, Івану і Роману Корсакам – за схвальні відгуки не лише у колі їх родини, а й в публічному просторі.

Спасибі викладацькому колективу кафедри культурології ВНУ імені Лесі Українки, професорці, докторці філософських наук Вікторії Головей та її недавнім випускникам, а нині працівникам музею Корсаків – Максиму Павловському з його «бандою» юних культурологів.

Особливо ОСОБЛИВА подяка – нашим глядачам, котрі забезпечили нам пристойні рейтинги і не лише витрачали час свого життя на лайки та коментарі, а й телефонували особисто, часто із запитаннями на кшталт: «То чому Ти в чорному? Чи це вишита сорочка чи вибита? Де купувала сукню?».

До речі, про сукню... В розмові з Павлом Ковачем на мені червона сукня від бренду Едельвіка рідкісного відтінку гренадин. Фабрика подарувала  останню з колекції, відшитої на експорт. Але, дорогі мої колежанки, не переймайтесь, після Перемоги на Едельвіці створять і нашиють ще багато різних суконь, усіх відтінків українського НЕБА, ПОЛЯ, ЛІСУ І МОРЯ. 

Рівно місяць тому, 25 лютого, всесвітньовідома сербська мисткиня Марина АбрАмович опублікувала відеозвернення, в якому розповіла про своє знайомство з українцями: «Вони горді, вони сильні, вони гідні. Я повністю солідарна з ними в цей неможливий день». 

Мисткиня також закликала світ об’єднатися, щоб допомогти Президентові України Володимиру Зеленському, українському народові. Марина Абрамович оголосила про намір відтворити свій знаменитий перформанс «The Artist Is Present» («У присутності художника»), аби зібрати кошти для українських жертв російських обстрілів. 

Перформанс відтворить виступ художниці у Музеї сучасного мистецтва MoMA у 2010 році, де вона мовчки сиділа на стільці у довгій червоній сукні, а відвідувачі по черзі сідали навпроти  протягом восьми години щодня. Перформанс тривав 736,5 годин, майже три місяці. За цей час учасниками стали близько 1500 цікавих, включно з відомими артистами, що  мовчки спілкувалися з художницею. 

З того часу довга червона сукня Марини Абрамович стала символом стійкості.

Сербська мисткиня з 1974 року розвиває жанр перформансу, є учасницею феміністичного мистецького руху. У своїх роботах досліджує стосунки між митцем і публікою, межі тіла й можливості розуму. Здобула Золотого лева на Венеціанській бієнале 1997 року за роботу «Балканське бароко», в якій перемивала купу кривавих кісток в пам’ять про жертви війни в Югославії. 

Абрамович показує людські проблеми та проблеми, породженні самими людьми. Мисткиня демонструє можливості людського тіла, адже її перформанси потребують неабиякої фізичної та психологічної витривалості. Тому мисткиня не завжди бере участь у власних проєктах з огляду на вік і здоров’я, готує для них спеціально відібраних людей, котрих напередодні тренує фізичній та психологічній витривалості.

Сьогодні, 25 березня, Марина Абрамович організовує благодійний аукціон, де лотом виставить можливість участі у її новому перформансі задля допомоги українцям. Переможці аукціону отримають світлини знаного фотографа Марко Анеллі. Зголосилось близько 1500 охочих. Під час відбору Абрамович була у довгій білій сукні. Планується, що сам перформанс відбудеться в Нью-Йоркській галереї Шона Келлі. Виручені кошти спрямують в організацію Direct Relief, яка співпрацює з Міністерством охорони здоров’я України, для придбання кисневих концентраторів та ліків.

Дякуємо Тобі, Марино АбрАмович! Ми згадували Тебе у своїй програмі як знаменитість, тепер розповімо ще і як про МИЛОСЕРДНІСТЬ.

Подякую і вольовій та витривалій українці Ганні Фурман, моїй давній подрузі і соратниці, котра в процесі виробництва «Розмови в музеї Корсаків» ДІЄВО підтримала моє фізичне здоров’я (то був ще той кривавий перформанс...).

Дорогі мої, перевірені друзі-українці і ті творчі волиняни, хто вижив поряд з моєю тиранічно-культурологічною натурою: зустрінемось на Район.Культура і 12 каналі у другу п’ятницю після Перемоги! Бо у першу поминатимемо загиблих захисників України... Вже молимось за них і за нас, живих, разом із Папою Франциском.

Україна була, є і буде. Як і наша українська культура. Як сказав один з гостей програми «Розмова в Музеї Корсаків», митець із Горлівки Петро Антип, Україна стане модерною державою одразу, як тільки поборить і в собі, і на своїй території «рускій мір»

Миру нам в Україні, українського!

Люблю вас усіх, хто за Україну, і чекаю на зустріч в ефірі. А своїх однокурсників, ксьондзів Павла Хом’яка і Романа Власюка, прошу передати подячні вітання Папі Римському! 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
26.03.2024